Pistol-SM 2018

Denna gång var vi i Skövde där Skaraborgs och Älvsborgs pistolskyttekretsar höll vad som av manga skyttar kom att kallas “Det bästa Pistol-SM som någonsin anordnats!”

En vecka full av sol, värme, umgänge och massa skytte!

Totalt var det hela 785 skyttar från 184 föreningar som anmält sig till 2735 starter detta SM.

Gripen representerades av samma 6 skyttar som deltog även förra året.

Nöjda skyttar från Gripen! Mikael, Ronja, Daniel, Anders, Mikael och Niklas

Återigen ett bra år för Gripen med en finalplats i Precision A samt 16 individuella standardpoäng.

Den stora vinnaren från Gripen var Anders som landade hela 8 standardbrons, grattis och bra jobbat!

Då inte alla Gripar kvalificerat sig till samtliga grenar anslöt skyttarna vid lite olika tillfällen men för 3 av oss började skyttet redan på tisdagen med militär snabbmatch, lite lugnare tempo då det bara var en start per dag tills på torsdagen.

Är den inne? Antal kryss för särskiljning mellan skyttar med samma poäng.

Vi tävlade individuellt i C-B-A-R men också som lag i C och R som lag och där lyckades Gripen bli bästa lag från Stockholm, kul!

Nivåerna var höga och vinnarna landade mellan 570-580 poäng i alla vapengrupper. Bara till att träna mera på vridmålen i Farsta om man vill hänga med!

Några av de åtråvärda SM-medaljerna

Med olika ljusförhållanden mellan hallen och på tavlorna var det direkt nödvändigt att sota kornet för att få bästa möjliga kontrast

Provrikta under förberedelsetiden, ligger jag helt rätt i min siktbild? 5 skott med grovpistol på 6 sekunder går snabbt!

Att tävla individuellt innebär inte att man bara skjuter för sig själv man bistår även sina klubbkamrater med tips och idéer om skjutteknik, placering av avtryckarfinger och grepptejp mm. Här en fin 49:a efter lite interna tips om revolverteknik.

Varmt var det och med många starter fick funktionärerna verkligen slita. Men även om det är en stor tävling och vissa av resultaten var sådär ska man vara alltid vara trevlig och tacksam för deras hårda arbete.

På torsdagen drog så tävlingarna igång på allvar med dubbla starter nästan varje dag och många flera skyttar som anlände för att tävla i fält och precision.

Precis som i milsnabben tävlade vi både individuellt men även i lag. Under Fält C hade vi till och med 2 lag!

Tydlig skyltning på hela tävlingsområdet

Uppropet skedde på tävlingscentret…

…innan skyttarna fick åka ut med buss till fältterrängen

Kontroll av klisterlappar från vapenkontrollen och ett andra upprop innan det var dags att gå ut på fältvarvet

Förutsättningarna ser ut som på vilken annan tävling som helst och det gäller att planera sitt skytte och sen följa planen!

Olika figurer på olika avstånd, både fasta, fallande/uppdykande och vridmål!

Mycket varierade skjutvinklar på denna bana, vissa mål var placerade i 45 graders vinkel, både uppåt!…

…och nedåt!

Resultatlapparna markerades med antal träffar och därefter scannades hela sidan med QR-kod vilket gjorde att resultatet för varje patrull kom ut efter bara några minuter efter avslutat varv.

Naturskön terräng där man fick planera nästa station och leta lite skugga från den ibland stekande solen

Efter avslutat fältvarv var det så återigen bussen tillbaka till tävlingscentret igen.

Dags att ställa om vapnen från ”mitt i” till ”boll” eller var det tvärt om?

Tur att det finna inskjutningsstationer där man kan kontrollera om man vridit åt rätt håll!

Flera av oss SM-deltagare från Gripen har även satsat på precisionstävlingar under det senaste åren och det har verkligen börjat ge utdelning, vissa vill till och med gå så långt att man kallar klubben för precisionsskytteklubben Gripen (andra håller dock inte med om det föreslagna namnbytet).

En av årets stora utropstecken för Gripen var att Niklas lyckades ta sig till final i precision A!

Med 328 poäng för Niklas i grundomgången (7 serier) var det sedan dags för final. Att skjuta final är något helt annat, vissa har säkert känt tävlingsnerver någon gång men final är något särskilt. Vuxna personer som svettas ymnigt, darrar okontrollerat och tidigare jämna nivåer flyger helt plötsligt ut genom fönstret när finalen drar igång. Ännu ett bevis på att tävling är bästa träning.

Man tar med sig sina poäng från grundomgången in i finalen och efter att ha inlett med en 42 och därefter en 44 serie i A-precisionens finalomgång kunde nerverna lätta lite och Niklas lyckades stänka in en äkta 50-poängare med 5 innertior. Tyvärr var steget lite för långt till pallplats men en finalplats på SM är inte fy skam det heller! Det blev en 12:e plats av 154 startande.

”Den var satt bara, helt utan ansträngning!”, när nerverna väl släppte kunde man koncentrera sig igen!

Många handlare var på plats bland annat Ammo Center, Sportec, BGK och Astro Sweden m.fl. som visade upp lite av sitt utbud och även spännande nyheter

Astro Sweden en ny handlare på marknaden

Sportec var som vanligt på plats med försäljning, chans att klämma/känna på olika vapen samt samtal med deras vapensmed om olika vapentekniska frågor.

Svårigheten/nivån på tävlingen kan beskrivas som motsvarande ÖSM eller Kretsmästerskapsbanor för fält med blandade svårighetsgrader på målen med skriftande terräng, fasta och rörliga med eller utan stödhand och vissa på riktigt korta tider!

För precisionen är det som vilken tävling (eller träning) som helt även om resultaten för vissa skyttar kan vara något högre men för majoriteten var det oftast på grund av nerverna inga riktiga ”superresultat” som presterades.

Fullständiga resultatlistor presenteras på http://www.pistolsm2018.one

För er som har Facebook kan vi även rekommendera att följa och gilla Svenska Pistolskytteförbundet. Där finns nyheter och fler filmer och bilder från dessa och andra tävlingar.

För den som vill se lite hur banan såg ut kan ni titta på denna film från Youtube ”SM ÖPPEN C SKÖVDE 2018

Nästa år hoppas vi på att vara ännu fler Gripar som deltar med ännu bättre resultat och massor av medaljer till Gripen!

Hipp hipp hurra för Gripen och alla våra fantastiska medlemmar!

Text av Niklas Dabrowski